B12-vitamin - 1 ud af 8 B-vitaminer

Hvad er B12-vitamin egentlig? Hvad gør det godt for i kroppen? Og hvad sker der, hvis du er i mangel af B12-vitamin? I denne artikel svarer vi på nogle af de mest relevante spørgsmål om B12-vitamin.

Hvad er B12-vitamin?
B12-vitamin er et af de i alt otte forskellige B-vitaminer, vi kender til. I virkeligheden er navnet B12 en samlet betegnelse for en samling stoffer, der også bliver kaldt cobalamin. B12-vitamin står for nogle helt essentielle processer i din krop, som blandt andet har med dit nervesystem og dit blod at gøre. Som det er kendetegnet for vitaminer, kan kroppen ikke selv producere B12-vitamin, og derfor skal du have det tilført udefra.

Hvad er B12-vitamin godt for?
B12-vitamin er blandet andet med til at sørge for, at du undgår at komme i blodmangel, da stoffet er en vigtig del af processen med at skabe nye blodceller – især de røde blodceller. Vitamin B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer B12-vitamin er også med til at sørge for, at dit nervesystem bliver vedligeholdt og fungerer normalt. Dermed kan man sige at vitamin B12 bidrager til nervesystemets normale funktion. Desuden bidrager det også til opretholdelsen af en normal psykologisk funktion, et normalt fungerende immunforsvar, og til at fedt og proteiner, fra den mad du indtager, bliver omdannet til energi, som din krop kan bruge.

 Bestil DayDose her

Hvad gør B12-vitamin?
Når B12-vitamin kommer ned i din mave, starter en kompliceret proces, hvor et stof i din mavesyre binder sig til vitaminet for at hjælpe med at sørge for, at det kommer videre fra din mave og ud i din krop. B12 vitamin bidrager til en lang række af kroppens daglige processer, her kan se hvilke:


Vitamin B12 bidrager til et normalt energistofskifte.


Vitamin B12 bidrager til nervesystemets normale funktion.


Vitamin B12 bidrager til en normal omsætning af homocystein.


Vitamin B12 bidrager til en normal psykologisk funktion.


Vitamin B12 bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer.


Vitamin B12 bidrager til immunsystemets normale funktion.


Vitamin B12 bidrager til at mindske træthed og udmattelse.


Vitamin B12 spiller en rolle i celledelingsprocessen.

Hvor findes B12-vitamin?
B12-vitamin findes som udgangspunkt kun i animalske produkter. Vitaminet findes dog i mange forskellige fødevarer fra dyreriget.

Gode kilder til B12-vitamin


Kød


Lever og nyre


Fisk

Skaldyr


Æg


Mejeriprodukter som mælk og ost

Hvorfor mangler man B12-vitamin?
Da B12-vitamin kun findes i animalske fødevarer, er vegetarer og veganere, som har undgået mad fra dyreriget over længere tid, i risiko for at mangle B12-vitamin – det tager nemlig noget tid, før kroppens lager er tømt. Ligeledes stiger risikoen for at komme i mangel af B12-vitamin med alderen, og blandt ældre er B12-vitamin-mangel da også en hyppig tilstand, som rammer minimum 15 procent. Derudover kan visse sygdomme samt alkoholisme forøge risikoen for B12-vitamin-mangel.

Hvad er symptomerne på B12-vitamin-mangel?
Der kan være mange forskellige årsager og symptomer på B12-vitamin-mangel, men de typiske kendetegn består i træthed, et svagere immunsystem som typisk vil komme til udtryk gennem følelse, sygdom eller ømhed i kroppen eller mangel på energi. Vi råder altid til at man søger råd ved egen læge vedrørende en præcis dosering af B12 vitamin ved en konstatering af mangel.

B12-vitamin – så meget skal du have
Din krop har brug for 2,4 milligram B12-vitamin om dagen. For at give dig en fornemmelse af, hvad der skal til for at få nok B12-vitamin, svarer det til, at du får fx 3 skiver ost og 3 dl mælk dagligt. Alle DayDose varianter indeholder minimum 2,5 milligram B12 vitamin, som svarer til 100% af den anbefalede daglig dosis af fødevarestyrelsen. Nogle varianter indeholder optil 5 milligram, svarende til 200% som er ganske ufarligt, da B12 vitamin er et vandopløseligt vitamin. Dette skyldes at din krop kan opbevare mere end 2.500 mikrogram B12-vitamin, som den kan trække på, hvis der bliver behov for det.

Kan man få for meget B12-vitamin?
Da vitamin B12, som sagt er et vandopløseligt vitamin beholder kroppen kun den mængde B12-vitamin, som den har behov for. Resten vil den skille sig af med gennem urinen, når du går på toilettet. Så nej, man kan ikke får for meget B12-vitamin, og det er ikke farligt at få mere end den mængde, som kroppen skal bruge.

We use cookies to improve your experience at our website.Read our privacy policy here.

Accept