Find dig ikke i ømme muskler og led

Statens Institut for Folkesundhed har konstateret, at over 2,5 millioner dansker, har haft smerter eller gener i muskler og led inden for de sidste 14 dage. Er du en af dem, som er plaget af smerter i led og muskel, så ved du, hvordan det påvirker din hverdag og trivsel. Det er underordnet om smerterne sidder i knæ, ryggen, hofterne eller andre muskler og led. Din energi, dit overskud og humør bliver påvirket af generne, og man føler sig hæmmet i mange af dagens små og store opgaver.

Hvorfor får man ømme muskler og led?

Led- og muskelsmerter kan opstå af mange forskellige årsager. Det kan skyldes faldende aktivitetsniveau og dermed en manglende muskelstyrke til at støtte leddenes vigtigste funktioner. Smerter eller ubehag kan også skyldes at man har genoptaget træning eller udsat kroppen for gentagende bevægelser, og dermed fået overbelastet muskler og led.

I takt med man bliver ældre, vil man også opleve at ens naturlige D-vitamin- og calciumniveau i knogler og led falder, hvilket kan medføre mere følsomme led og muskler. Det betyder også, at man med årene er mere udsat for knoglefrakturer. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen at ældre over 70 år, tager et dagligt tilskud på 20 μg (800 IU) D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium, uanset om man i forvejen drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.

Led- og muskelsmerter er for det meste nemt at forklare og modarbejde, men hvis man er i tvivl, er det altid vigtigt at søge læge, så man kan få stillet en eventuel diagnose og få den korrekte behandling.

Et dagligt vitamin- og mineralboost kan gøre en stor forskel

Mange oplever, at det kan være gavnligt med et tilskud til muskler og led på daglig basis. Et mineral som magnesium og plantestoffer som gurkemeje og ginseng kan hjælpe dig med din krops muskler, led og vitalitet. Udover pleje til muskler og led, vil man blandt andet opleve følgende virkninger ved et daglig vitamin- og mineralboost:

  • Mindre træthed og udmattelse (B-vitamin komplekset og jern).
  • Et stabiliseret blodsukker (Krom).
  • Pleje af immunforsvaret og kroppens naturlige forsvar (C-, D, B6-, B9-vitamin, jern og ginseng).
  • Daglig pleje af hud, hår og negle (biotin, zink og selen).
  • En normal hjertefunktion ved et dagligt indtag af omega-3 på over 250 mg DHA/EPA. DayDose fiskeoliekapsel indeholder 288 mg EPA og 192 mg DHA fordelt på 600 mg koncentreret fiskeolie/omega-3.

Og så selvfølgelig det vigtigste for dig med smerter i led og muskler:

  • Opretholde sunde muskler og led (gurkemeje).
  • Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse for knogler.
  • Vedligeholde en normal muskelfunktion (D-vitamin).
  • Boost af kroppen vitalitet (ginseng).

Hvad kan man ellers gøre for at styrke sine muskler og led?

Der findes ikke en mirakelkur for at imødegå ømme muskler og led. Og det er sandsynligvis heller ikke nok, kun at gøre en enkelt ting, for at afhjælpe problemet. Men hvis man gør en helhjertet indsats, er der som regel gode muligheder for at forbedre sin situation:

Fysisk aktivitet

Motion og aktivitet er ikke bare sjovt. Kontinuerlig sport og bevægelse er med til at vedligeholde dine led og musklers bevægelighed. Mange erfaringer viser, at hvis man rører sig meget og holder sit bevægelsesapparat i gang, så tilegner man sig rigtig mange langsigtede fordele. Det er også værd at nævne, at din vægt påvirker dine muskler og led. Jo mere man vejer, jo mere belaster man muskler og led. Derfor er det forbyggende for muskler og led, at holde vægten nede med aktivitet, der holder overvægten på afstand.

Ønsker man at gøre en ekstra indsat for muskler og led, kan man styrketræne sine muskler, hvilket kan hjælpe med at aflaste og støtte dine led. Søg gerne professionel hjælp hos en træner eller en fysioterapeut, så du er sikker på, at du laver de rigtige øvelser. Du kan også læse vores artikel om hvilke vitaminer, som er særligt vigtige i forbindelse træning her. 

Spis sundt

Kroppens bevægelige led og muskler har brug for at få tilført pleje og næring. Fordi du på sigt bliver, hvad du spiser. Der er flere effektive ingredienser, som man selv kan indtage, der bidrager med en positiv effekt – bl.a. gurkemeje og magnesium. Derudover er calcium og D-vitamin essentielle - fordi de påvirker din knoglestruktur. Disse stoffer er en god ide at holde øje med i det man spiser. Magnesium fås bl.a. i mandler, bønner og fuldkornsbrød. D-vitamin i sollys og fed fisk, mens calcium findes i mælk, ost og mange grøntsager. Er man ikke sikker på niveauerne i den mad man spiser, bør man sørge for at få den korrekte daglige dosis i det kosttilskud man eventuelt tager.

Skift arbejdsstilling og sid ordentlig
Gentagne bevægelser er ikke sundt for kroppen. Det slider forkert på dine led, og kan give overbelastninger og ubehag. Det er vigtigt, at du ikke laver de samme løft, vrid eller bevægelser hver dag. Så gør det til en regel dagligt at skifte arbejdsstilling og prøv at mindske gentagne bevægelser.

We use cookies to improve your experience at our website.Read our privacy policy here.

Accept