Jern – et stof, som en del mangler

Er du i jernmangel? Det kan være svært at vide, for symptomerne udvikler sig over tid, og det kræver en blodprøve hos lægen at få afklaret med sikkerhed, om du er i jernmangel. Faktisk er hele 40 procent af alle danske kvinder i jernmangel eller på grænsen til at være det – og det er især kvinder i den fødedygtige alder, der er ramt, viser undersøgelser fra DTU. På verdensplan er jern også det næringsstof, som allerflest er i mangel af. 

Det er muligt at spise sig til tilstrækkeligt med jern gennem kosten, men er du kvinde i den fertile alder, kan det være svært. Undersøgelser viser dog, at der blandt kvinder, som tager kosttilskud, er langt færre, som er i mangel. Derfor kan det være en idé at supplere med et tilskud som fx DayDose, hvor du i alle fem varianter får et komplet kosttilskud, som indeholder jern – faktisk helt op til 143% af anbefalet daglig dosis.

Hvad bruger man jern til?
Jern har betydning for flere forskellige processer i kroppen, men har især at gøre med blodet og ilten i blodet, for jern bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer og hæmoglobin samt til en normal ilttransport.

Og hvad er så det? Lad os prøve at forklare: Dit blod indeholder røde blodlegemer og inde i dem gemmer der sig såkaldt hæmoglobin. Hver time, hvert sekund, hvert millisekund pumper der blod rundt i din krop. Med blodet følger der ilt, og det er netop hæmoglobin i de røde blodceller, som sørger for at transportere ilt fra lungerne og videre rundt i kroppen med blodet.

Jern indgår også i andre processer i kroppen – blandt andet bidrager jern til et normalt energistofskifte, og det spiller en rolle i celledelingsprocessen.

5 ting, der kan tyde på, at du er i jernmangel

1. Du føler dig træt og udmattet
På papiret burde du være frisk som en havørn, for du har egentlig sovet fint og tilstrækkeligt mange timer. Alligevel er det, som om du går rundt i en boble af træthed, som du ikke rigtigt kan prikke hul på. Kender du det?

Det er helt naturligt at have perioder, hvor du er træt, og der kan være mange årsager til, at du føler dig udmattet og energiforladt. Men træthed kan faktisk være et tegn på, at du er i mangel af visse vitaminer og mineraler – herunder jern, for jern bidrager til at mindske træthed og udmattelse.

2. Dine muskler føles svage
Det er helt normalt, at du nogle dage kan præstere bedre end andre, men føles dine muskler slappe og svækkede, kan det være et tegn på jernmangel. Dine muskler har brug for ilt for at kunne arbejde, og jern bidrager til en normal ilttransport i kroppen.

DayDose Active indeholder som de andre DayDose-varianter jern, men er derudover udviklet med særlig fokus på at give energi og vitalitet til dig, der har en aktiv hverdag og ønsker ekstra pleje til dine muskler og led.

3. Du bliver nemt svimmel
Gynger det hele, når du rejser dig for hurtigt fra sengen, og skal du lige tælle til fem, når du stiger hurtigt ud af bilen? Så kan det også være et tegn på jern-mangel. Jern bidrager nemlig til en normal ilttransport i kroppen – svimmelhed kan være tegn på, at der ikke kommer ilt hurtigt nok rundt i kroppen. 

4. Du bliver ofte forkølet
En snottet næse kender vi alle sammen til at få i ny og næ, men sker det ofte, at du bliver forkølet og får infektioner, kan det tyde på, at dit immunforsvar ikke er i top. Sammen med en række andre vitaminer og mineraler bidrager jern til immunsystemets normale funktion.

Hvis du ønsker at tage et kosttilskud, som bidrager til immunsystemet, kan DayDose Immune være et godt bud. Ligesom de andre DayDose-varianter er det et komplet kosttilskud, men udviklet til at bidrage med lidt ekstra support til dit immunsystem.

5. Problemer med at huske og lære nyt
Føler du, at du har svært ved at koncentrere dig, huske og lære nyt? Det kan der være mange årsager til, men det kan være et tegn på jernmangel, for jern bidrager til en normal kognitiv funktion.

Kan man få for meget jern?
Det er faktisk kun cirka en tiendedel af den jern, du får ind i kroppen, som du optager. Blandt andet fordi det er muligt at komme i overskud, styrer kroppen optagelsen nøje. Årsagen til det er muligt at komme i jernoverskud er, at du kan kun skille dig af med jern ved at bløde, hvilket naturligt kun sker, når kvinder har menstruation. Af sammen grund er det også især kvinder i den fødedygtige alder, der er i risiko for at komme i jernmangel.

Hvor meget jern skal man have?
Kvinder får i gennemsnit 9 mg jern om dagen gennem kosten, men menstruerende kvinder har faktisk brug for mellem 12-18 mg om dagen for ikke at komme i jernmangel, fordi de mister blod og dermed jern, når de bløder. Af samme grund er bloddonorer ligeledes i særlig risiko for at mangle jern. Derudover skal vegetarer også være særligt opmærksomme på at få jern nok.
Mænd har brug for mindre jern end fertile kvinder. Deres daglige indtag skal gerne ligge på 10 mg om dagen.

Mad med meget jern i
Der er jern i alverdens råvarer, men den jern, der findes i animalske fødevarer som fx kød optages generelt bedre i kroppen end den, der findes i vegetabilske fødevarer som grøntsager og korn. Når du spiser kød eller fisk sammen med grønt, optager du samtidig bedre den jern, der er i grøntsagerne.

Hvad er der jern i?

Eksempler på fødevarer med et høj jernindhold:


Animalske fødevarer


Vegetabilske fødevarer

                Indmad – bl.a. lever og blod                   


Grønne grøntsager – bl.a. broccoli, grønkål, spinat


Kød ­­– bl.a. oksekød og vildt


Grove kornprodukter – bl.a. rugbrød og knækbrød


Muslinger og rejer


Frø, nødder og kerner ­­– bl.a. sesam og mandler


Æg


Bønner og linser
 

Optagelsen af jern bliver styrket af C-vitamin
Det er ikke kun kød og fisk, der gør det nemmere at optage jern. Det samme har undersøgelser vist, at C-vitamin gør. Der er blandt andet godt med C-vitamin i peberfrugter, citrusfrugter og kål.
I DayDose får du både C-vitamin og jern i alle fem varianter, og alle varianter indeholder en samling af vitaminer, mineraler, omega-3 med mere, der gør DayDose til det mest omfattende kosttilskud på markedet.

 Bestil DayDose her

We use cookies to improve your experience at our website.Read our privacy policy here.

Accept