Skift til sommertid - bevar energien

Sommertid – fordele og ulemper
Mennesket er født til at følge døgnets rytme. I de lyse timer fokuserer vi på aktiviteter og indtagelse af føde og væske. Solen tilfører os D vitamin, og lyset baner vejen for de aktiviteter der skaffer os energi, vitaminer og mineraler. I døgnets mørke timer nedsættes aktiviteten – her sover vi, mens vi genoplader kroppen og nulstiller alle de avancerede kemiske processer i hjernen. Vi genoplader simpelthen os selv. Uden en dag med lys og aktivitet – og uden en nat med mørke og ro fungerer mennesket bare dårligere. Så langt, så godt.

Vi har fast skiftet til sommertid i EU siden 1980
Da dage og nætter varierer alt efter vores geografiske udgangspunkt, har forskellige folkeslag tilpasset sig forskellige døgnrytmer. I Vesteuropa besluttede vi for mange år siden at optimere på vores døgnrytme, ved at indføre sommertid: At sætte urene en time frem i sommermånederne.

Denne øvelse havde flere fordele: Vi sparede energi på belysning og vi fik mere aktivitetstid i de lyse timer. Målinger har vist at vi ganske rigtigt sparer energi ved omstillingen til sommertid – men også, at vi sætter en del af besparelsen til, når vi skifter tilbage igen.

Mht. aktivitet er fordelen mere klar. I sommermånederne giver sommertiden os flere timer til fx sport. Bl.a. landets største idrætsforbund, Dansk Boldspils Union, er en varm fortaler for sommertiden som giver forbundets 350.000 medlemmer en time mere at spille fodbold i hele sommeren.

Blandt ulemperne har forskellige undersøgelser påpeget små men interessante forskelle. Der viser sig fx en svag tendens til stigning i antallet af blodpropper, og en svag tendens til stigning blandt arbejdsulykker blandt minearbejdere i ugen efter skiftet til sommertid. Selvom der sås tvivl om tyngden i begge undersøgelser, er der dog ikke nogen tvivl om, at ændringen i vores søvnrytme fremkalder en reaktion. Mindre søvn er altid en ulempe.

Søvn, sund kost og vitaminer, er en altid en positiv faktor ved en omstilling
Hvad kan man så selv gøre, for at være klar? Svaret er egentlig enkelt. Man bør sove rigeligt. Og man bør have alle sine vitamin- og mineral-niveauer oppe. Ligegyldig hvordan kroppen skal omstilles, så er kosten nemlig vigtig. De rigtige vitaminer og mineraler afbalancerer hele vores system, og sørger for at modvirke ubalance.

Hvis man løbende lever op til fødevarestyrelsens kostråd, burde man være på den sikre side. Men hvis man ikke er helt sikker, kan man sikre sig ved at vælge DayDose med vores komplette sammensætning af vitaminer, mineraler og næringsstoffer. På bagsiden af DayDose kan man under RI (Referenceindtag) se hvor stor del at Fødevarestyrelsens anbefalede mængde man får. Naturligvis kan DayDose tilbyde 100% af næsten alle ingredienser.

We use cookies to improve your experience at our website.Read our privacy policy here.

Accept